Shahab Jahromi probeert voor DSM de technologische kennis te verzilveren. Daarvoor moet hij wereldwijd de neuzen één kant op krijgen.

“Telefonische conferenties beginnen voor mij vaak om twee uur ’s middags”, zegt Shahab Jahromi (39). “In Zuid-Amerika is het dan zeven uur ’s ochtends en in Japan elf uur ’s avonds. Gelukkig is het voor Japanners normaal om nog tot elf uur op hun werk te zitten.”

Shahab is het gewend om met mensen over de hele wereld te vergaderen. Voor DSM bouwt hij consortia die bedrijven en universiteiten uit het Verre Oosten, Zuid-Amerika en Europa bij elkaar brengen. Het doel: de tijd die nodig is om van een goed idee een goed product te maken zo veel mogelijk verkorten.

 

Hoog incasseringsvermogen

“De tijd van een centraal lab als ivoren toren is voorbij”, aldus Shahab. Volgens hem moeten innovatie-ideeën vooral marktgericht zijn. “Ik kijk welke competenties binnen DSM te vinden zijn en welke ik buitenshuis moet halen. Het creëren van een win-winsituatie staat daarbij centraal.” Daarom wil Shahab met zo veel mogelijk bedrijven samenwerken. “DSM moet zijn kennis commercialiseren en geld verdienen met patenten en licenties. Dus niet met productie”, licht hij die strategie toe.

Hij heeft veel werk om potentiële klanten (maar ook mensen van DSM zelf) enthousiast te maken voor de wetenschap die business moet worden. “Je moet een hoog incasseringsvermogen hebben”, zegt Shahab hierover. “Heel veel dingen mislukken en de dingen die lukken vragen veel tijd. Je moet van tevoren het gevoel hebben dat er brood zit in een idee. Vervolgens is het een kwestie van overtuigd zijn van jezelf en weten door te zetten.”

 

Goed huwelijk

Shahab ging tijdens de studie fysisch organische chemie aan de UvA al zijn eigen weg. “Iedereen studeerde af in een universiteitslab, maar ik ging naar DSM.” Na zijn afstuderen in Amsterdam promoveerde hij in de polymeertechnologie in Delft. Een deel van zijn promotieonderzoek deed hij bij Philips Natlab. Vervolgens keerde hij terug bij DSM, waar hij diep de innovatieketen in dook.

Hij heeft dus tegelijkertijd een sterke technologische achtergrond én marktaffiniteit. Shahab: “Dat zijn precies de kwaliteiten waar een bedrijf als DSM behoefte aan heeft. Voor het commercialiseren van technologiën, moet je alle in’s en out’s begrijpen”.

Hij vindt het prachtig en spannend met veel verschillende culturen samen te werken. “Het is net als in een goed huwelijk. Je maakt soms ruzie, maar als je van elkaar houdt, blijf je toch bij elkaar”, legt Shahab uit. “Bij onze consortia is het alleen niet de liefde die ons bindt, maar het gemeenschappelijke doel. Het is mijn taak om dat doel te bieden.”

 

 

***Kader***

 

Naast wie wil je wel eens in het vliegtuig zitten?

Naast Herman Wijffels, voorzitter van de SER. Hij is een visionair leider met gevoel voor hedendaagse politiek.

 

Je meest aparte bijbaan?

Ik had nooit bijbaantjes. Mijn leven bestond uit studeren en naar de kroeg gaan. Nog steeds eigenlijk, al is studeren nu werken geworden.

 

Met welk molecuul wil je jezelf vergelijken?

Met melamine. Dat is een symmetrisch, sociaal molecuul, dat altijd op een slimme manier interacties met zijn buren aangaat. Bij DSM maken we er doorzichtig, gasdicht verpakkingsmateriaal mee.

Onderwerpen