Botweefsel gaat over in pees

Wetenschappers van Georgia Tech hebben uit huidcellen kunstmatige botten gemaakt die langzaam overgaan in peesweefsel. Deze botten overleven bovendien enkele weken in ratten.

Dit weefselconstruct kan een vervanger worden van een de ligamenten in de knie, die het bovenbeen en onderbeen aan elkaar hechten. Het construct zou krachten in het lichaam beter moeten weerstaan dan constructen die alleen uit peesweefsel bestaan.

De basis van het weefselconstruct is een polymeerscaffold, waarop een gradiënt van retrovirussen is aangebracht, die het gen voor de transcriptiefactor Runx2 bevatten. Deze transcriptiefactor zorgt dat huidcellen zich ontwikkelen tot bot.

Hierop zaaiden de wetenschappers de huidcellen. Aan de lage kant van de gradiënt groeiden de huidcellen uit tot zacht weefsel, aan de hoge kant van de gradiënt ontstond bot.

Toen de onderzoekers het weefselconstruct in onder huid van ratten implanteerden, bleef het construct twee weken intact, zo melden zij in PNAS. De volgende stap is nu om te kijken of het weefselconstruct inderdaad beter krachten kan opvangen in proefdieren.

Bron: Georgia Tech

Onderwerpen