De fusie van DuPont en Dow Chemical gaat door. En de daarop volgende opsplitsing in drie gespecialiseerde chemiebedrijven ook, heeft het kersverse stel vrijdagochtend laten weten.

De eerder deze week uitgelekte geruchten blijken achteraf tot in detail te kloppen, tot en met de drie miljard dollar per jaar aan ‘synergievoordeel’ en de nieuwe rollen voor beide topmannen Andrew Liveris en Ed Breen. Het enige verschil is dat de gezamenlijke beurswaarde sindsdien is opgelopen van bijna 120 naar 130 miljard dollar.

De constructie speelt vooral activistische aandeelhouders in de kaart die eerder eisten dat beide concerns zich afzonderlijk zouden opsplitsen omdat de aandelenhandel nu eenmaal moeite heeft met het beoordelen van bedrijven met meer dan een kernactiviteit. Fusies van de losse onderdelen hadden daarna voor de hand gelegen, en eerst fuseren en dán pas opdelen is vermoedelijk minder werk dan omgekeerd.

Eerder deze week steeg trouwens ook al de aandelenkoers van DSM in de gedachte dat de nakomelingen van Dow en DuPont daar vast wel een bod op zullen willen doen.

bron: de Volkskrant e.v.a.