ACS Sensors presenteert een wegwerphandschoen met zenuwgassensoren. Pesticides voelt hij ook haarfijn aan, schrijven Joe Wang en collega’s van de UC San Diego en het Australische CSIRO.

Om precies te zijn detecteert de handschoen organofosfaten zoals VX en sarin. Toepassingen in de terreurbestrijding liggen voor de hand. Maar Wang denkt met de handschoenen ook te kunnen checken of groente en fruit iets te gul zijn bespoten met gifstoffen zoals methylparathion en methylparaoxon, die immers óók organofosfaten zijn.

Op de top van de wijsvinger zit een elektrode met organofosforhydrolase-enzymen die deze stoffen afbreken, verpakt in geleidende gel. Een zilver/zilverchloride-elektrode dient als referentie. Via rekbare zigzagdraadjes zijn de elektrodes verbonden met contactpuntjes onderaan de vinger die je aansluit op een blokje elektronica dat je op de rug van je hand draagt; klittenband houdt de contacten dan tegen elkaar.

Op de duim zit een schijfje koolstof, dat organische moleculen adsorbeert wanneer je het over een oppervlak veegt. Druk je het daarna tegen de elektrodes op de wijsvinger, dan creëer je een complete elektrochemische cel. ZIjn er organofosfaten aanwezig, dan levert dat een potentiaalverschil op; de elektronica registreert dat en stuurt het via een Bluetooth-verbinding door naar je smartphone.

Na afloop trek je de elektronica los en gooi je de handschoen bij het chemisch afval.

bron: American Chemical Society