Wie maken dit jaar kans op de scriptieprijzen tijdens de Avond van de Chemie in Leiden? De finalisten van de Golden Master en de Gouden Spatel 2022 delen hun beste tips voor aanstaande afstudeerders, vertellen wat hen tegen- en meeviel in hun onderzoek en wat de volgende stap in hun carrière is.

Finalisten Golden Master

Adarsh Kalikadien, TU Delft
‘Automated data-driven exploration of chemical space for catalysts‘

Adarsh Kalikadien

Adarsh Kalikadien

‘Zorg dat je een project kiest waar je passie voor hebt. Maandenlang onderzoek doen en hier een verslag over schrijven vergt meer tijd en moeite dan je denkt, maar het is dragelijker als je het werk erg leuk vindt.

Ik koos ervoor om na mijn master een PhD te gaan doen die aansluit op dat onderzoek, waarin ik werk aan het computer- en datagedreven ontdekken van nuttige katalysatoren. Tijdens mijn master thesis heb ik een programma in Python gebouwd, dat 60% van de tijd niet werkte. Pas richting het einde vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Uiteindelijk konden we twee publicaties schrijven gebaseerd op ons onderzoek! Hierdoor ging ik inzien dat er veel fout gaat voor iets een succesverhaal wordt. Buitenstaanders zien alleen het uiteindelijke resultaat.’

Leon Smook, Universiteit Twente
‘How polymer brushes can contribute to the next generation of artificial olfaction technology’

Leon Smook

Leon Smook

‘Als je het meest uit je opdracht wilt halen, moet je dat uiteindelijk zelf doen. Durf ambitieus te zijn en werk toe naar een doel, maar staar je niet blind op een resultaat. Als je elke dag een klein beetje jezelf probeert te verbeteren, dan zul je zien dat dat uiteindelijk optelt en de resultaten vanzelf komen.

De grootste uitdaging tijdens mijn afstuderen was de pandemie, waardoor ik mijn afstudeeronderzoek voor het grootste deel vanuit huis moest doen. Soms was het daardoor lastig om de hele tijd gemotiveerd te blijven en door te blijven werken. Nadat ik eenmaal een dagelijks ritme had gevonden, viel het thuiswerken wel mee.

Mijn begeleider bood me na mijn afstuderen een promotiepositie aan in een nieuw project met een groot consortium waarvoor ze financiering had gekregen. Zo’n promotietraject leek mij ook bij uitstek een kans om mezelf verder te ontwikkelen als wetenschapper en persoon.’

Raman van Wee, TU Delft
‘Using DNA Nanotechnology and Fluorescence for Single-Molecule Protein Identification’

Raman van Wee

Raman van Wee

‘Kies je scriptie niet alleen op het onderwerp, maar juist ook op je begeleider. Ik vond het van te voren erg lastig inschatten wat voor onderzoek ik precies zou gaan doen én wat mij zelf eigenlijk het leukste leek. Ik ben ervan overtuigd dat zolang een onderwerp globaal binnen je interesse valt, juist de mensen waarmee je werkt doorslaggevend zijn voor je afstudeerervaring.

Mijn begeleiders hebben me ontzettend veel autonomie gegeven om te doen wat mij het interessantst leek. Vrijwel geen één experiment lukt meteen zoals je het bedacht had en vaak kom je gaandeweg obstakels tegen die je van te voren niet voorzien had. Het omgaan met de teleurstelling wanneer een experiment niet het resultaat geeft waarop je had gehoopt viel mij zwaar.

Mijn volgende stap is een PhD in de groep van Philipp Kukura aan de universiteit van Oxford, waarin ik ga werken aan een nieuwe techniek waarmee je moleculen kunt wegen met licht.’

Finalisten Gouden Spatel

Roy Duijnmaijer, Hogeschool Utrecht
‘Onderzoek naar het meten van een gradiënt van de porositeit en korreldiameter over de hoogte van een pelletreactor’

Roy Duijnmaijer

Roy Duijnmaijer

‘Begin vroeg met zoeken naar een stage en ga echt op zoek naar iets waar je interesse ligt. Het is een belangrijke periode die mogelijk je toekomst gaat bepalen en het maakt het afstuderen tevens een stuk makkelijker als je iets doet wat je leuk vindt.

Tijdens mijn afstuderen was het lastig om contact te leggen met andere afdelingen en bedrijven door de coronaregels. Voor mijn onderzoek was ik mede afhankelijk van externe partijen en het fysiek aanwezig zijn bij mijn afstudeerlocatie. Doordat ik niet dagelijks naar de locatie mocht heb ik mijn planning moeten omgooien. Uiteindelijk ging het bedrijf weer open en had ik nog twee derde van de tijd over om praktijkonderzoek te doen. De stress viel me gelukkig mee. Ik had een realistische planning gemaakt, waardoor ik de onderdelen van het onderzoek altijd op tijd klaar had.

Ik ben nu werkzaam als adviseur Waterkwaliteit & Technologie bij Brabant Water. Werken in de waterwereld in mijn passie en ik ben blij dat ik deze kans heb gekregen.’

Stefanie Nass, Hogeschool Zuyd
‘Analysis of oxidative stress biomarkers and advanced glycation end products in urine by ultra-performance liquid chromatography tandem mass spectrometry’

Stefanie Nass

Stefanie Nass

‘Zorg ervoor dat je je thuis voelt op je stageplek en ontwikkel een goede band met je begeleider en collega’s. En stel al je vragen! Geen enkele vraag is dom. Het laat juist zien dat je geïnteresseerd bent en dat je er graag meer over wilt weten of iets nog beter wil begrijpen.

Mijn afstuderen is eigenlijk heel soepel verlopen. Er zijn wel eens tegenslagen geweest op het lab, of ik kreeg niet gelijk het gewenste resultaat, maar dit heeft me niet uit het veld geslagen. Ik kan alleen maar positief terugdenken aan mijn afstuderen. Ik was uiteraard wel wat onzeker in het begin, maar al vrij snel voelde ik me helemaal thuis op de stageplek. Ook het schrijven van het verslag en het verdedigen van mijn onderzoek zijn heel erg meegevallen.

Ik ben nu bezig met mijn master Biomedical Sciences aan de Universiteit Maastricht. Daarnaast werk ik als analist bij het Centraal Diagnostisch Laboratorium van het MUMC+.’

Mark Veen, Van Hall Larenstein
‘Shining light on tomato attractiveness’

Mark Veen

Mark Veen

‘Houd je ogen open voor de startups en middelgrote bedrijven. Deze hebben geen doorsnee werk voor je klaarliggen en hebben je nodig voor verschillende taken. Hierdoor groei je niet alleen in je specialisme, maar krijg je ook de kans om te ontwikkelen op vlakken die je eerst niet voor mogelijk had gehouden.

Ik vond de mate van vrijheid tijdens mijn afstuderen het zwaarst. De vrijheid gaat gepaard met minder sturing, waardoor je op jezelf bent aangewezen en discipline moet hebben om alles af te ronden. Het voordeel is dat je je eigen invulling mag geven aan je onderzoek, waardoor je ontwikkeling een grote boost kan krijgen. Mijn praktijkvaardigheden waren juist een groot voordeel. Ik kon makkelijk een onderzoeksopzet voor me zien en uitvoeren, ook al waren het technieken die ik nog niet eerder had gebruikt. De praktische kant viel daardoor mee.

In het jaar 2022-2023 start ik met de master Plant Sciences met als specialisatie Plant Pathology & Entomology aan Wageningen University & Research.’

(Chemistry World schreef hier recentelijk over: Measuring biomolecules’ mass with light | Business | Chemistry World)