Franse wetenschappers houden een massale fietstocht tegen het nationale wetenschapsbeleid. Ze starten in een zestal uithoeken van het land en hopen op 17 oktober aan te komen in Parijs voor een slotmanifestatie bij het parlementsgebouw. Volgens de organisatoren is ‘Sciences en Marche’ de grootste protestactie in zijn soort van de afgelopen tien jaar.

De actie omvat tevens een reeks affiches waarop wetenschappers ter overname worden aangeboden (alles moet weg, postdocs tegen bodemprijzen!)

‘Sciences en Marche’ eist onder meer een stijging van het nationale wetenschapsbudget met in totaal acht procent tussen nu en 2024, wat neerkomt op 20 miljard euro extra. In die periode zou bovendien 10 miljard moeten worden uitgetrokken om jaarlijks 3.000 extra banen te scheppen in de wetenschap.

Misschien nog belangrijker is de eis dat de Franse regering eindelijk eens komt met iets dat lijkt op een visie op wetenschap en hoger onderwijs. Twee jaar geleden werd nog opgelucht gereageerd op het vertrek van de rechtse president Sarkozy, maar aan zijn socialistische opvolger Hollande heeft de wetenschap ook niet veel.

Onder de 3.500 sympathisanten zijn elf universiteiten, 112 onderzoekslaboratoria, 23 wetenschappelijke organisaties en Nobelprijswinnaar Jules Hoffmann. De meesten fietsen overigens niet of hooguit een dagje mee.

De kans dat de eisen worden ingewilligd lijkt overigens uiterst klein, gezien de rampzalige toestand van ’s lands financiën.

bron: Nature