Boete ExxonMobil ordegrootte verlaagd

ExxonMobil hoeft geen vijf miljard, geen 2,5 miljard, maar slechts 0,5 miljard dollar schadevergoeding te betalen vanwege de ramp met de olietanker Exxon Valdez. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof bepaald. Het bedrag is ongeveer gelijk aan de schadevergoedingen die ExxonMobil al uit zichzelf heeft uitbetaald, en lager dan de huidige dagomzet van de oliegigant.

Gedupeerden in Alaska hebben uiterst teleurgesteld gereageerd. Zij stellen dat ‘Big Oil’ weer eens van het milieu gewonnen heeft.

De Exxon Valdez liep in maart 1989 aan de grond voor de kust van Alaska, sloeg lek en en verloor minstens 41 miljoen liter ruwe olie. Het werd de grootste milieuramp uit de geschiedenis van de VS, en draaide bovendien de visserij in het gebied de nek om.

In 1994 veroordeelde een rechtbank in Alaska de oliemaatschappij tot vijf miljard dollar schadevergoeding. In hoger beroep maakte een federale rechtbank daar later 2,5 miljard van. Het Hooggerechtshof heeft nu geoordeeld dat dat bedrag nog steeds onredelijk was.

Overigens zegt Exxon dat het opruimen van de olie het bedrijf 3,5 miljard heeft gekost..

bron: Associated Press, FT, Telegraaf

Onderwerpen