Applicatielab Flowid moet potentiële gebruikers over streep trekken

Op de TU Eindhoven heeft spin-off Flowid vrijdag haar Applicatie Laboratorium voor microflowchemie geopend. De chemische en farmaceutische industrie kunnen hier zelf, geheel vrijblijvend, uitproberen of ze iets hebben aan dit reactorprincipe.

De oprichters hopen met hun ‘AppLab’ de microflowchemie van het label ‘veelbelovend’ af te helpen. Nu is het nog zo dat iedereen het machtig interessant vindt, alleen durft vrijwel niemand er daadwerkelijk in te investeren omdat het risico op misluiking te groot wordt geacht.

Microflowreactoren worden ook wel aangeduid als fabriekjes op een chip. Het idee is om chemische grondstoffen met elkaar in contact te brengen in nauwe kanaaltjes, die tegelijk als menger en als reactor werken. Door de kleine schaal zijn de omstandigheden zeer goed beheersbaar en is met name de warmteafvoer veel beter dan in een ‘grote’ reactor. Hierdoor kun je met hogere concentraties werken zonder dat de boel oververhit raakt.

In Eindhoven wordt de technologie vooral aanbevolen als vervanging voor relatief kleinschalige productieprocessen, die nu nog batchgewijs worden uitgevoerd. En ook voor producten die met de huidige batchtechnologie niet of nauwelijks zijn te maken.

Aan het Eindhovense lab doen tot nu toe 7 leveranciers mee. FutureChemistry heeft er een FlowStart-systeem met verwisselbare reactoren staan. Micronit levert glazen microreactoren op maat. Het Institut für Mikrotechnik Mainz (IMM) leverde drie demonstratiereactoren. Beun-de Ronde toont een micro-waterstofgenerator (fabrikaat ThalesNano). Bronkhorst High Tech zorgde voor een vloeistofdoseersysteem, KSB voor micropompen. En voor praktijkproeven op iets grotere schaal stelt AlfaLaval een platenreactor ter beschikking, die overigens niet in het lab staat omdat hij iets te zwaar is.

De ambitie van Flowid is om een delegatie uit te nodigen van alle chemische en farmaceutische bedrijven, die voor toepassing van microchemie in aanmerking komen. ‘Bedrijven moeten het gaan zien als een manier om problemen van alledag op te lossen, én het moet hun creativiteit prikkelen’, aldus managing director Jeoffrey van den Berg.

Hij mikt op één delegatie per week. Minstens 8 bedrijven hebben zich al aangemeld.

bron: Flowid

Onderwerpen