Vorige week heeft de ERC (European Research Council) 313 nieuwe Consolidator Grants toegekend aan wetenschappers in heel Europa. Deze beurs is bedoeld voor academici die hun onafhankelijkheid willen verkrijgen of versterken, bijvoorbeeld door een onderzoeksteam op te richten. Bovendien is het een goede stap richting een succesvolle Europese carrière.

Een van de laureaten is Timothy Noël, hoogleraar in Flow Chemie aan de Universiteit van Amsterdam en winnaar van de KNCV Gouden Medaille 2021. Hij ontvangt 2 miljoen euro om fotochemische flow reactoren te ontwikkelen. Daarmee kunnen op duurzame wijze functionele moleculen worden gemaakt. Zo’n toekenning krijg je echter niet zomaar. Noël beschrijft in een blog op zijn website hoe hij zes keer werd afgewezen, en bij de zevende keer wél zijn doel bereikte. Hij wil met zijn blog jonge academici inzicht geven in het proces en hoop bieden voor hun eigen ‘ERC-missie’. Een interview met Noël naar aanleiding van de Gouden Medaille lees je hier terug.

Ook andere chemici aan Vlaamse en Nederlandse universiteiten mogen zich gelukkig prijzen met een Consolidator Grant, onder wie Rob Ameloot, hoofddocent BOF aan de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Ameloot wil nieuwe sensoren ontwikkelen om vluchtige organische componenten op te sporen. Een kort interview met Ameloot staat op de website van de KU Leuven, daarin benoemt hij ook de benodigde inspanningen voor zijn projectaanvraag.

Een lijst van alle toekenningen vind je op de website van ERC.