Schakel bij muizen het gen voor triacylglycerol hydrolase uit, en hun metabolisme werkt ineens een stuk beter dan gemiddeld. Voor zover zichtbaar zijn er geen negatieve bijwerkingen, melden Richard Lehner (University of Alberta, Canada) en collega’s in het tijdschrift Cell Metabolism.

Triacylglycerol hydrolase (TGH) is een enzym dat reageert met triglyceriden die zijn opgeslagen in de lever. Daarmee wordt een proces in gang gezet dat resulteert in lipoproteïnen met zeer lage dichtheid, een vorm van ‘slecht’ LDL-cholesterol.

 

Schakel je het TGH-gen uit dan zou je verwachten dat dat ‘VLDL’-cholesterol in mindere mate word gevormd, maar dat zich tegelijk een ongezonde hoeveelheid triglyceriden in de lever ophoopt. Verrassend genoeg gebeurt het eerste wel maar het tweede niet: het overschot aan triglyceriden blijkt gewoon te worden verbrand.

 

Resultaat: de muizen eten meer maar ze verspillen ook meer energie, en ze worden niet dikker. De lever produceert minder vet en ook de insulineproductie lijkt af te nemen, wat suggereert dat de muizen gevoeliger voor insuline worden.

 

Het zou kunnen betekenen dat een geneesmiddel dat TGH blokkeert, potentie heeft als cholesterolverlager en gewoon in het algemeen goed voor de gezondheid is. Zulke stoffen schijnen al in de handel te zijn. Wel kan het nuttig zijn om uit te vinden of ze echt alleen TGH blokkeren en niet een paar verwante enzymen die je wél nodig hebt om gezond te blijven.

 

Ee leuke vraag is ook of er niet toch ergens een reden is dat je als zoogdier TGH nodig hebt - als dat enzym echt alleen maar schadelijk is, zou je verwachten dat het er allang uit was geëvolueerd.

 

En tot slot: Lehner zegt dat hij muizen heeft gebruikt die normaal voer kregen, maar volgens recente inzichten kán dat betekenen dat de arme beesten een metabool probleempje hadden.

 

bron: Cell Press

Onderwerpen