Een klein eiwit genaamd Sestrin heeft een regelfunctie die fruitvliegjes beschermt tegen voortijdige veroudering. Bij mensen werkt het mogelijk net zo, melden Jun Hee Lee en Michael Karin (University of California, San Diego) in het coverartikel van Science.

Sestrin-achtige eiwitten komen bij vliegen, mensen en vrijwel alle andere diersoorten voor. Ze worden vooral in grote hoeveelheden aangemaakt wanneer cellen worden gestrest, maar tot nu toe was niet duidelijk waarvoor.

 

Karins groep heeft nu aangetoond dat fruitvliegjes-sestrin AMP-afhankelijk eiwitkinase (AMPK) activeert. (Waarschijnlijk) indirect remt het zo een ander kinase genaamd ‘target of rapamycin’ (TOR). Dat konden ze bevestigen door het sestrineproducerende gen van de vliegjes te deactiveren.

 

Bekend was al dat AMPK normaal gesproken wordt geactiveerd wanneer het lichaam op een calorie-arm dieet wordt gezet, iets waarvan al langer wordt beweerd dat het levensduurverlengend werkt. Ook was bekend dat extra AMPK samengaat met inactivatie van TOR, en dat TOR-remmers bij verschillende diersoorten het natuurlijke verouderingsproces vertragen. Maar hoe de balans tussen de kinases normaal gesproken wordt geregeld, was onduidelijk.

 

Nu lijkt het er dus op dat sestrin de verbindende factor is. De vliegjes die het niet aanmaakten, zagen er normaal uit maar ze verouderden duidelijk sneller dan normaal. De symptomen leken verdacht veel op wat je ziet bij mensen die ouder worden, namelijk overgewicht, spierdegeneratie en hartproblemen.

 

Karin en Lee suggereren dat de schade vooral wordt aangericht door een teveel aan TOR. Dit kinase verstoort onder meer het autofagie-proces, dat versleten mitochondriën vervangt door verse. Blijven die ‘oude’ mitochondriën te lang actief, dan raken ze defect en gaan ze reactieve zuurstofverbindingen produceren die weefsel kunnen beschadigen.

 

Maar of mensen-sestrin inderdaad zo werkt als fruitvliegjessestrin, en of het een potentieel antiverouderingsmiddel is, moet nog uitgebreid worden uitgezocht.

 

(Sestrin-rijke antirimpelcrèmes en voedingssupplementen zullen ongetwijfeld ruim vóór die tijd op de markt verschijnen. U bent gewaarschuwd!)

 

bron: UCSD

Onderwerpen