Hippocrates onttroond als vader aller doktoren

In het Egypte van 3.500 jaar geleden bestond al een ‘geloofwaardige’ medische en farmacologische traditie die kan worden beschouwd als voorloper van de moderne geneeskunde. Dat concluderen onderzoekers van het centrum voor biomedische egyptologie van de universiteit van Manchester na grondige bestudering van medische papyrusrollen uit die tijd.

Tot nu toe gold de Griekse arts Hippocrates, die slechts 2.400 jaar geleden leefde, als grondlegger van wat tegenwoordig als serieuze geneeskunde wordt beschouwd. Voor zijn tijd zou alle geneeskunde in wezen kwakzalverij zijn geweest.

Uit de papyrusrollen blijkt dat de Egyptische geneeskunde, zoals je kon verwachten, voornamelijk op kruiden berustte. Het waren echter wel vaak kruiden die recent nog voor hetzelfde doel werden gebruikt, of waarvan de werkzame stof tegenwoordig langs synthetische weg wordt bereid door de farmaceutische industrie. Ook de bereidingswijze komt in moderne ogen nog steeds serieus over.

Genoemd worden acacia tegen hoest, aloë tegen huidaandoeningen, granaatappel tegen lintwormen, bilzekruid tegen koliek, wonderolie als laxeermiddel, komijn en koriander tegen darmkrampen en selderie of saffraan tegen reumatische klachten.

Het schijnt zelfs al bekend te zijn geweest dat sommige metalen een antimicrobiële werking vertonen. Daar werd bij de genezing van wonden gebruik van gemaakt.

bron: University of Manchester

Onderwerpen