In Zwitserland is een goudschuim gemaakt dat er precies zo uitziet als massief goud maar een factor duizend minder weegt. Handig voor bling-blingliefhebbers met wat minder draagkrachtige nekwervels dan Mr.T, suggereren Raffaele Mezzenga en collega’s van de ETH in Zürich.

Het zojuist in Advanced Materials gepresenteerde schuim bestaat voor 98 procent uit lucht. De rest is voornamelijk melkeiwit, dat door verhitting wordt gedenatureerd tot een soort amyloïdevezels. Die breng je over naar een verzadigde goudzoutoplossing. Daar klonteren ze tot een hydrogel-achtig netwerk terwijl tegelijk het goud uitkristalliseert op het vezeloppervlak.

Het resulterende netwerk van goudgecoate vezels droog je vervolgens in een CO2-atmosfeer, heel voorzichtig om te voorkomen dat het in elkaar klapt.

Het resultaat is zeer poreus en je zou het bijvoorbeeld kunnen gebruiken als katalysator voor chemische reacties, met een zeer hoog specifiek oppervlak. Je kunt er ook druksensoren van maken: bij samendrukken komen de goudkristallen tegen elkaar aan en daalt de elektrische weerstand.

Maar met het blote oog zie je de poriën niet en lijkt het net massief goud. Behalve wanneer je speelt met de condities waaronder het goud uitkristalliseert, zodat je geen microkristallen meer krijgt maar nanokristallen. Die zien er namelijk donkerrood uit.

bron: ETH