Energiezuinig alternatief voor stoomkraker

Een keramisch membraan dat alleen waterstof doorlaat, is de efficiëntste en tevens milieuvriendelijkste manier om ethaan om te zetten in etheen. Onderzoekers van het Argonne-lab in de VS, die dit hebben bedacht, voorspellen een mogelijke revolutie in de etheenproductie.

Nu wordt etheen nog vooral gemaakt in kraakinstallaties die werken met injectie van hete stoom.

Vee details willen de onderzoekers nog niet kwijt. Maar het is kennelijk de bedoeling om ethaan te laten stromen door buizen, die van zo’n ‘hydrogen transport membrane’ (HTM) zijn gemaakt.

De gewenste omzetting komt vanzelf tot stand als het membraanoppervlak heet genoeg is. Het is een evenwichtsreactie, maar het evenwicht wordt vanzelf de gewenste kant uit getrokken doordat waterstof via het membraan uit de buizen verdwijnt. Aan de buitenkant van die buizen laat je de waterstof vervolgens reageren met zuurstof uit de lucht. De geproduceerde hitte zou voldoende moeten zijn om het membraan op de gewenste temperatuur te houden.

Omdat in de buizen geen lucht kan komen, kunnen zich ondanks de hitte ook geen CO, CO2 en stikstofoxiden vormen. Daarmee wordt de etheenproductie een stuk minder milieubelastend. Bovendien scheelt het een zuiveringsstap.

In juni dit jaar, op het 2008 Clean Technology-congres in Boston, willen de onderzoekers hun uitvinding nader toelichten.

bron: Argonne National Laboratory

Onderwerpen