Ramen zijn in de vorige eeuw doorontwikkeld op hun isolerend vermogen, maar nu het aantal tropische dagen toeneemt ontstaat er behoefte aan ramen die ook geschikt zijn voor warm weer. Zeger Vroon werkt daarom aan een thermochrome coating die bij kamertemperatuur van fase verandert.
Wie woont in een huis dat is gebouwd na 2000 zal dit ongetwijfeld herkennen. ’s Winters zijn deze huizen heel behaaglijk. De enorme ramen met HR++-glas laten zonlicht binnen en voorkomen dat er warmte naar buiten lekt. Maar in de zomer breekt het zweet je uit.
‘Ramen zijn een grote verliespost’
Ramen zijn in de vorige eeuw doorontwikkeld om de warmte binnenhouden. Dat begon rond 1975, toen we als gevolg van de oliecrisis van enkel naar dubbel glas gingen, en zette door tot het begin van deze eeuw. Dubbele ramen werden gevuld met inert gas, bijvoorbeeld argon. Soms werden het triple ramen en uiteindelijk kwam er een zogenaamde low-e-coating op de binnenzijde van het glas. Een low-e-coating bevat een dun laagje zilver dat warmte reflecteert en zo binnenhoudt. Dat werkt fantastisch in de winter, maar helaas houdt het de warmte ook binnen in de zomer. Om dat te compenseren schaffen de bewoners een airco aan en die verbruikt weer veel energie. Nu het aantal tropische dagen toeneemt ontstaat er in West-Europa daarom behoefte aan ramen die ook geschikt zijn voor warm weer.
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.