Drie verschillende populatietypes darmbacteriën onderscheiden de mens. Onafhankelijk van nationaliteit, ras, geslacht of leeftijd, zo stellen onderzoekers van European Molecular Biology Laboratory (EMBL) in Heidelberg en University of Copenhagen.

Dit resultaat impliceert dat behalve de bloedgroep, ook de darmflora geschikt is om mensen te karakteriseren, aldus hoofdonderzoeker Peer Bork.

Voor de studie, gepubliceerd in Nature, werden 278 personen onderzocht afkomstig uit drie continenten (Europa, Azie en Amerika). Hierbij kwamen er 85 uit Denemarken en 154 uit de VS. Van deze mensen werd de ontlasting onder de loep genomen: het DNA werd geïsoleerd en gesequenced om te kijken welke bacteriën in de uitwerpselen aanwezig zijn.

Hieruit blijkt dat mensen te onderscheiden zijn aan de hand van drie soorten darmflora die worden gedomineerd door 1 van de 3 enterobacteriën: de Bacteroides, de Prevotella en de Ruminococcus.

De drie gevonden bacteriën hebben een specifieke stofwisseling en een bepaalde voorkeur voor voedsel aanwezig in de dikke darm. Zo halen de Bacteroides hun energie voornamelijk uit koolhydraten en eiwitten. Daarbij produceren zij de vitamines: biotine, riboflavine, panthotheenzuur en ascorbinezuur.

De Prevotella stort zich vooral op de glycoproteïnes, aanwezig in de mucuslaag, ofwel slijmvlies, van de darmwand en produceren thiamine en foliumzuur.

Type drie bacterie Ruminococcus is de meest voorkomende en doet zich tegoed aan simpele suikers die zij verkrijgen door afbraak van de darmmucus.

Enterobacteriën vormen een grote familie bacteriën die in een normale darmflora van mens en dier voorkomen. De meest bekende enterobacterie is de Escherichia coli, afgekort E. coli.

Hoofdonderzoeker Peer Bork zegt dat de drie verschillende bacteriën duiden op drie ecosystemen in de darm die wellicht iets kunnen zeggen over iemands stofwisseling en opname van medicijnen. Ook vermoedt hij dat de drie darmtypes invloed hebben op het immuunsysteem.

In een vervolgstudie wil hij de samenstelling van de drie verschillende darmflora verder uitpluizen en uitzoeken wat nu bepaalt tot welke darmcategorie iemand behoort. Ook wil hij onderzoeken welk effect die verschillende ecosystemen hebben op iemands gezondheid.

Of de fabrikant van het welbekende probioticadrankje binnenkort drie smaken moet introduceren, is nog even afwachten.

Bron: EMBL

Onderwerpen