Geologen: de meteoriet heeft het niet gedaan

De beruchte meteoriet die 65 miljoen geleden insloeg in Mexico, kan nooit verantwoordelijk zijn geweest voor het uitsterven van de dinosauriërs. Dat gebeurde namelijk pas 300.000 jaar later, zo claimen Gerta Keller (Princeton) en Thierry Adatte (Université de Lausanne) deze week in het Journal of the Geological Society.

De door de meteoriet geslagen ‘Chicxulub-krater’ werd in 1978 ontdekt in het noorden van het schiereiland Yucután. Het moment van inslag bleek redelijk overeen te komen met het einde van het Krijt-tijdperk, toen tweederde van alle plant- en diersoorten op Aarde ineens uitstierf. Sindsdien wordt algemeen aangenomen dat de hieruit resulterende, tijdelijke klimaatverandering verantwoordelijk moet zijn geweest voor deze slachting.

Maar het nu gepubliceerde onderzoek suggereert dat beide gebeurtenissen wellicht niets met elkaar te maken hebben. Bovenop de resten van de meteoriet blijken hier en daar metersdikke lagen sediment te liggen. En die liggen er zo netjes bij dat ze heel geleidelijk moeten zijn gegroeid.

De hypothese dat tsunami’s en andere natuurrampen, direct na de inslag, de aardlagen ondersteboven hebben gegooid, wordt door de onderzoekers van de hand gewezen.

De volgende observatie is dat de 52 soorten, waarvan fossiele resten werden aangetroffen in de sedimenten van ná de inslag, precies dezelfde zijn als de soorten die in de diepere lagen voorkwamen. Conclusie: van die 52 is er door de inslag alvast geen één uitgestorven.

Waardoor de Krijt-tijd dan wél aan haar eind kwam, is de volgende vraag. Keller kan zich voorstellen dat de klimaatomslag is veroorzaakt door massale vulkaanuitbarstingen die een paar honderdduizend jaar later kwamen, mogelijk in India.

bron: National Science Foundation

Onderwerpen