Element nummer 112 is sinds vrijdag officieel opgenomen in het Periodiek Systeem. Op die dag maakte International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) bekend dat het voortaan copernicium heet, afgekort Cn.
Mocht in uw favoriete nieuwsmedium ‘copernicum’ staan in plaats van ‘copernicium’, stuur ze dan even een mailtje anders leren ze het nooit (zie bijvoorbeeld hier, hier, hier en hier).
Het element is vernoemd naar de Poolse astronoom Mikolaj Kopernik (1473-1543), in het Nederlands bekend als Nicolaas Copernicus. Die was op 19 februari jarig, vandaar dat de IUPAC op die datum heeft gewacht met de bekendmaking van het nieuws.
Copernicium komt niet in de vrije natuur voor. Het is in 1996 voor het eerst gemaakt door onderzoekers van het Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung (GSI) in het Duitse Darmstadt, die loodfolie beschoten met zinkionen uit een deeltjesversneller. In eerste instantie kreeg het de werktitel ununbium mee, wat potjeslatijn is voor een-een-twee-um.
De naam copernicium is ook in Darmstadt bedacht. Als afkorting had men daar oorspronkelijk Cp in gedachten. Maar omdat die lettercombinatie binnen de natuurwetenschappen al iets te veel andere betekenissen heeft, is in overleg met de IUPAC besloten om er toch maar Cn van te maken.
bron: GSI
Nog geen opmerkingen