Japanse wetenschappers begrijpen eindelijk waaróm de antioxidanten in cacao het ‘goede’ HDL-cholesterol verhogen en het ‘slechte’ LDL verlagen. Voor de verandering lijkt het weinig met vrije radicalen te maken te hebben. Maar des te meer met beïnvloeding van de eiwitregulering, zo valt te lezen in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Midori Natsume en collega’s van het voedingsmiddelenconcern Meiji Seika Kaisha keken naar het effect van polyfenolen uit cacao, zoals catechinen en procyanidinen, op de productie van apolipoproteïnen A1 en B in menselijke lever- en darmcellen. ApoA1 en ApoB zijn de belangrijkste proteïnecomplexen op respectievelijk HDL en LDL.

In kweekjes van beide celtypes bleken de cacao-polyfenolen de productie van ApoA te verhogen en die van ApoB te verlagen. Maar de polyfenolen bleken ook de LDL-receptoren op de levercellen te stimuleren, en de productie op te drijven van zogeheten sterol regulatory element-binding proteins (SREBPs) die de transcriptie van die LDL-receptoren reguleren

De volgnde vraag is hoe deze beïnvloeding precies in zijn werk gaat, en of er soms tóch weer iets met vrije radicalen achter zit. Daar lijken de Japanners zich nog niet in te hebben verdiept.

Bron: American Chemical Society

 

Onderwerpen