Een onderzoek dat aantoonde dat chocola slank maakt, blijkt een fake. Wetenschapsjournalist John Bohannon zette het in elkaar om te laten zien hoe waardeloos dit soort dieetonderzoeken zijn, bekende hij deze week op de nieuwssite io9.

De studie verscheen eerder dit jaar in het open-accesstijdschrift International Archives of Medicine. Toen hadden de alarmbellen al moeten gaan rinkelen want Bohannon stelde eerder al de matige kwaliteit van de peer review bij zulke uitgaven aan de kaak.

Desondanks pakten veel publieksmedia, waaronder Bild, de Daily Star, de Irish Examiner, Shape en de Duitse site van Cosmopolitan groots uit met het resultaat dat je sneller zou afvallen als je een low-carb dieet aanvult met cacaorijke chocola. Wat uiteraard precies is wat veel lezers graag willen horen.

Bohannon legt nu uit dat hij en zijn medeauteurs het onderzoek echt hebben gedaan, op verzoek van twee Duitse tv-journalisten die de praktijken van de dieet-industrie aan de kaak wilden stellen. Ze werkten bewust met veel te weinig proefpersonen (slechts 16, via Facebook opgesnord) en veel te veel variabelen. Voor de statistiek riepen ze een de hulp in van een financieel analist die tijdens een ‘beer-fueled weekend’ uit de schaarse data een schijnbaar statistisch significant effect van chocola wist te destilleren.

‘It was, in fact, a fairly typical study for the field of diet research. Which is to say: It was terrible science’, zo vat Bohannon het achteraf samen.

International Archives of Medicine, dat ooit een uitgave van BioMed Central was maar nu niet meer, bleek voor 600 euro bereid het op te nemen. Dat tussen de afboeking van de creditcard en de publicatie minder dan twee weken zat, doet vermoeden dat de peer review van dat blad tegenwoordig nonexistent is.

De tv-documentaire is inmiddels af en gaat eind volgende week in premiëre; de trailer staat al op YouTube.

bron: io9