Duitse ingenieurs hebben een implanteerbare sensorchip bedacht die tumoren continu in de gaten kan houden. Wordt de tumor agressief dan waarschuwt de chip automatisch de oncoloog, zo suggereert een persbericht van de Technische Universität München.

De chip bevat een sensor die de hoeveelheid opgeloste zuurstof in de weefselvloeistoffen van de patiënt meet. Het idee is dat je hem vlak naast de tumor implanteert. Als die tumor ineens sneller begint te groeien, heeft hij ook duidelijk meer zuurstof nodig en zal de chip een vermindering van de O2-concentratie meten.

Het signaal wordt doorgegeven aan een versterker die de patiënt op zak heeft. Die geeft op zijn beurt de gegevens draadloos door aan de arts.

Het zou bijvoorbeeld handig zijn voor hersentumoren waar men liever niet het mes in zet tenzij het echt niet anders kan, vanwege het risico op beschadiging van het omliggende weefsel. Ook valt te denken aan prostaattumoren bij bejaarden, die in de meeste gevallen zo langzaam groeien dat opereren geen nut heeft. Lang voordat ze echt gevaarlijk worden is de patiënt immers al aan iets anders overleden.

De Duitsers zeggen al zo ver te zijn dat de chip zichzelf kalibreert, dat hij geen last heeft van cotaminatie door eiwitten of celresten, en dat hij niet door het lichaam wordt herkend als ‘vreemd’ object. Omdat laatste te bereiken hebben ze sensor, elektronica en batterijen verpakt in een behuizing van biocompatibele kunststof. De eerste dierproeven zijn in voorbereiding.

Ze zijn nog wel bezig om de boel verder te miniaturiseren. De huidige behuizing is tweemaal zo groot als een duimnagel, wat voor implanteren met ‘minimaal invasieve’ chirurgie nog net iets te groot is. Bovendien willen ze er nog pH- en temperatuursensoren bij monteren, en eventueel zelfs een pompje dat de tumor in noodgevallen ‘blust’ met chemotherapie.

bron: TU München

Onderwerpen