Sulforafaan uit groente voorkomt schade door UV-straling

Broccoli eten is niet alleen gezond en beschermt tegen allerlei vervelende ziektes, maar een extract uit broccoli op je huid beschermt ook nog eens tegen UV-straling. Dat is de uitkomst van een onderzoek uitgevoerd door John Hopkins Medical Institutions.

De verhoogde mate waarin mensen blootstaan aan UV-straling brengt steeds meer gevallen van huidkanker met zich mee.

Het gaat om sulforafaan dat in hoge mate voorkomt in broccolikiemen. In tegenstelling tot het absorberen van UV-licht zoals zonnebrandcrème doet, werkt sulforafaan binnenin de cel. Het stimuleert de productie van enzymnetwerken die de cel verdedigen tegen de schade die door UV-straling ontstaat.

Bij het onderzoek waren er zes proefpersonen van wie een klein stukje huid met verschillende doses van het extract behandeld werd en vervolgens blootgesteld aan UV-straling. Gemiddeld was er sprake van 37% minder roodheid en ontstekingen. Per persoon verschilde het veel, van 8 tot 78% afname, dit komt volgens de onderzoekers door verschil in dieet, genen, of behandelde huid. Opmerkelijk was dat er een lange-termijneffect te zien was. Ook als de huid drie dagen voor de behandeling met UV-straling ingesmeerd was met sulforafaan was er een effect zichtbaar.

De resultaten verkregen bij de vrijwilligers worden ondersteund door uitkomsten van een eerder onderzoek bij muizen.

Bron: John Hopkins Medical Institutions

Onderwerpen