Het aantal bekende afstammelingen van gekloonde koeien in Groot-Brittannië is opgelopen tot 105. Acht geïmporteerde embryo’s van een Amerikaanse kloonkoe hebben op latere leeftijd samen 97 nakomelingen verwekt, zo heeft de Daily Mail vernomen van Holstein UK, de fokkersvereniging die het stamboek bijhoudt. Minstens twee van de dieren zijn inmiddels opgegeten.

Het is de laatste ontwikkeling in een schandaal dat de Britse voedingsmiddelenindustrie veel schade kan gaan berokkenen. Veel Britten gruwen van de gedachte aan ‘kloonvlees’ en ‘kloonmelk’, hoewel er eigenlijk geen aanwijzingen zijn dat de consumptie ongezond is.

 

De Britse voedselautoriteit FSA deelt die angst en beschouwt alle ‘kloonproducten’ als novel foods die een tikkeltje verdacht zijn en dus alleen na bijzondere toestemming op de markt mogen worden gebracht. Die restrictie geldt zowel voor de klonen zelf als voor hun nakomelingen. Daarmee gaat de FSA nog iets verder dan het Europese Parlement, dat ook een verbod op kloonproductie nastreeft maar dan vooral vanwege het dierenleed, veroorzaakt doordat foutjes bij het kloonproces leiden tot ziekelijke of mismaakte klonen.

 

In de VS zijn kloonproducten echter al sinds eind 2008 voor consumptie vrijgegeven, omdat de FDA het verschil met ongekloonde etenswaren nihil acht. De enige reden dat daar ook nog maar weinig kloonvlees op de markt is, is dat het klonen veel te duur is.

 

Het is echter wel de moeite waard om een excellente melkkoe via kloning te kopiëren. Die klonen laat je dekken door een al even excellente fokstier. De in theorie eveneens excellente embryo’s exporteer je naar Groot-Brittannië, alwaar je ze implanteert in een draagmoeder. Op zich schijnt dat niet verboden te zijn, en de douane controleert het sowieso niet.

 

Voor zover nu valt na te gaan is dit al minstens 8 keer gebeurd. Twee kalfjes stierven jong maar twee andere groeiden inderdaad uit tot excellente fokstieren. Op een farm in Schotland verwekte Dundee Paratrooper 38 kalfjes, Dundee Perfect zelfs 58.

 

Vervolgens werden ze geslacht. In het geval van Dundee Paratrooper gebeurde dat vorig jaar toen er nog geen haan naar kraaide, en hij is vermoedelijk geheel door mensen opgegeten. Dundee Perfect ging vorige week pas onder het mes; zijn vlees kon nog nét in het koelhuis worden onderschept.

 

Inmiddels is duidelijk dat een derde broertje, genaamd Parable, een paar maanden geleden ook is geëindigd bij de slager.

 

De resterende kalveren waren vrouwelijk. Van een van de drie, Dundee Paradise, is de verblijfplaats bekend; zij schijnt ook al een keer te hebben gekalfd. Waar de andere twee zitten weet de FSA ook niet, maar de kans is groot dat hun melk dagelijks gedronken wordt.

 

bron: BBC News

Onderwerpen