Uit lignine kun je iets maken dat genoeg lijkt op bisfenol A om het te vervangen, maar dan zonder de hormoonverstorende eigenschappen. Dat claimde promovenda Kaleigh Reno (University of Delaware) tijdens het ACS-congres in Dallas. Ze denkt het binnen vijf jaar op de markt te kunnen hebben.

Het voordeel zou moeten zijn dat lignine zo’n beetje onbeperkt beschikbaar is als afvalproduct van de papierindustrie en andere houtverwerkende bedrijfstakken. Ooit hoopt men er biobrandstoffen van te kunnen maken maar tot nu toe wil dat nog niet echt lukken.

De stof in kwestie heet bisguaiacol-F, afgekort BGF. Reno synthetiseerde het uit twee modelstoffen, vanillylalcohol en guaiacol, die behoren tot de cocktail van monomeren die je krijgt wanneer je lignine depolymeriseert. Het idee is kennelijk om na de depolymerisatie deze twee stoffen af te destilleren uit het ontstane mengsel van aromaten.

Of BGF echt bisfenol A (BPA) kan vervangen, hebben Reno en haar begeleider Richard Wood nog niet uitgeprobeerd. Maar Wood heeft jaren geleden al een methode geïntroduceerd, de ‘Twinkling Fractal Theory’, waarmee hij de glasovergangstemperatuur en enkele andere mechanische eigenschappen van willekeurige amorfe polymeren redelijk goed zegt te kunnen voorspellen. Wat dat betreft zou BGF alvast in orde moeten zijn.

Met software van het Environmental Protection Agency hebben Reno en Wood tevens bepaald dat BGF minder toxisch zou moeten zijn dan BPA, in elk geval in theorie.

Dat BGF niet hormoonverstorend werkt is eveneens een gok. Die eigenschap heeft heel veel te maken met de vorm van het molecuul. Wat dat betreft zou het verschil tussen BGF en BPA groot genoeg moeten zijn. Maar aangezien over de werking van BPA nog maar heel weinig zeker is, moet je maar afwachten wat BGF doet.

Bron: ACS

Onderwerpen