Bier kan een belangrijke bron van silicium voor de mens zijn . Maar dan moet je het wel op de juiste manier brouwen, zo claimen Troy Casey en Charles Bamforth (UC Davis) op de website van het Journal of the Science of Food and Agriculture.

Bekend was al dat het meeste silicium in bier voorkomt in de vorm van orthokiezelzuur (H4SiO4), een verbinding waar het menselijk lichaam relatief goed raad mee weet. Eerdere studies suggereerden al dat gematigde bierconsumptie de kans op botontkalking (osteoporose) kan verminderen.

 

Maar het maakt dus wel uit welk bier je drinkt. De Amerikanen hebben 100 commercieel verkrijgbare biermerken vergeleken en constateerden dat het siliciumgehalte uiteenliep van 6,4 tot 56,5 mg/l.

 

De eerste reden is dat je bier kunt brouwen van tarwe of van gerst, en dat gerst veel meer silicium bevat dan tarwe. Het meeste daarvan zit in het kaf, maar tijdens het mouten blijkt er voldoende van te worden geëxtraheerd om een aardig Si-gehalte in de wort te krijgen. Hoeveel, hangt weer af van het gekozen moutingsproces.

 

Wordt vervolgens de mout niet gewoon gedroogd maar gebrand of geroosterd, dan wordt niet alleen het bier donkerder maar ook het siliciumgehalte veel lager. Hoe dit precies komt, weten de onderzoekers ook niet.

 

Tot slot blijkt de hop nog vier keer zo veel Si te bevatten als mout. Maar veel zou dit niet moeten uitmaken omdat er veel minder hop dan graan in het bier gaat.

 

Al met al raden de auteurs een hoppig gerstebiertje aan. Wat binnen de lokale Brabantse folkore natuurlijk allang bekend was. Dat de publicatiedatum in de week voor carnaval valt, zal wel toeval wezen.

 

bron: Wiley-Blackwell

Onderwerpen