Vooraf manieren voorkomt de vorming van schadelijke polyaromatische koolwaterstoffen (PAKs) in je barbecuevlees. Dit stellen Spaanse en Portugese onderzoekers in Journal of Agricultural and Food Science.

De onderzoekers marineerden stukjes varkensvlees vier uur lang in pils, alcoholvrije pils en donker bier. Daarna bakten ze het op een grill totdat het goed doorbakken was. Daarna bepaalden de onderzoekers met behulp van HPLC met een fluorescentiedetector de aanwezigheid van acht verschillende PAKs. Als je die niveaus vergelijkt met ongemarineerd vlees, blijken deze in het in bier gemarineerde vlees lager te zijn. In pils waren ze 13 % lager, in alcoholvrij pils 25 % en in donker bier zelfs 53%.

Dat marineren in bijvoorbeeld wijn of bier positieve gezondheidseffecten kan hebben is niets nieuws maar de onderzoekers van het Iberische schiereiland hebben dit nu enigszins gekwantificeerd.

Overigens is vlees marineren in bier en het daarna grillen niet de gezondste methode. Kip in een marinade bestaande uit tomatensap, knoflookpasta, ui, zout, komijn, koriander en zwarte peper, die je vervolgens in een normale pan braadt, bevat tot wel 91 % minder PAKs. Maar ja, in een pan bakken is toch een stuk minder gezellig dan een barbecue. Misschien toch maar eens het vlees in bier marineren, met het mooie lenteweer dat eraan komt?

Bron: Journal of Agricultural and Food Science

Onderwerpen