Wodka is een uitstekend medium om Suzuki-koppelingsreacties in te laten verlopen. En het is veel ‘groener’ dan de gehalogeneerde oplosmiddelen die men er nu voor pleegt te gebruiken, zo werd deze week gemeld tijdens het najaarscongres van de American Chemical Society.

Volgens Chemical & Engineering News is het tevens een puike manier om studenten te inspireren - laat hun ouders het maar niet horen.

Stephanie Hurst en promovendus Nathan Fisher (Northern Arizona University) kwamen op het idee tijdens de kerstborrel, eind vorig jaar. “Ik maakte de opmerking dat het zo jammer was dat we onze reacties niet in bier konden laten verlopen, waarop Nate antwoordde dat sterke drank misschien beter idee zou werken”, vertelt Hurst.

Ze waren op dat moment Suzuki-reacties aan het uitproberen met een zelf ontworpen tripalladium-sandwichcomplex als katalysator. In plaats van het dichloormethaan dat ze als oplosmiddel gebruikten, besloten ze verschillende mengverhoudingen van water en ethanol te testen.

Resultaat: puur water werkte niet maar 100% ethanol gaf omzettingen tot 96% te zien. En 40% ethanol in water (anders gezegd: wodka) gaf nog steeds een zeer acceptabele omzetting van 86%.

Ze hebben ook diverse andere soorten sterke drank met vergelijkbare alcoholpercentages uitgeprobeerd. Daarmee blijkt de omzetting op te lopen tot meer dan 90 procent, waarbij de goedkoopste merken het beter lijken te doen dan de duurdere. Kennelijk zitten daar stoffen in die de reactie versnellen, al is nog volmaakt onduidelijk welke dat precies zijn.

Grootste nadeel is volgens Hurst dat ze de oplosmiddelen uit eigen zak moet betalen: de universiteit en de National Science Foundation zijn niet echt bereid om een rekening van de slijter te vergoeden.

Voordeel is dan weer dat voor de experimenten minder drank nodig is dan er in zo’n fles zit.

bron: C&EN

Onderwerpen