In de VS is berenburger in de praktijk gebakken bever. Dat blijkt uit een groot DNA-onderzoek naar de herkomst van Amerikaanse vleesproducten, dat zojuist werd gepubliceerd in het tijdschrift Food Control.

Bij berenburger moet je dan niet denken aan kruidenbitter maar aan iets dat via internet wordt verkocht als zwarteberenvlees. Met bever bedoelen ze gewoon bever.

Onderzoekers van Chapman University in Californië ontdekten het via DNA-barcoding en realtime PCR. Voor zover ze weten is het voor het eerst sinds 1995 dat er naar de herkomst van Amerikaans vlees is gekeken. Voedselschandalen zoals twee jaar geleden in Europa schijnen ze daar al die tijd niet te hebben gehad - in elk geval is niemand iets opgevallen.

Eigenlijk zijn het twee studies. Eentje betreft 54 online ingekochte wildproducten, waar volgens het label in totaal 22 diersoorten in moesten zitten. Tien van die labels bleken verdacht. Naast die bever bleken twee porties bisonvlees en één yak in werkelijkheid afkomstig van tamme koeien, terwijl een parelhoen werd verkocht als fazant.

Vijf andere porties bizon en één lapje leeuw bleken dan wel weer authentiek, terwijl die diersoorten respectievelijk een beetje en heel erg bedreigd zijn (het vlees verkopen als ze toch al dood zijn, mag in de VS kennelijk wél).

De tweede studie betrof 48 gemalen vleesproducten. Daarvan bleek er één geheel te bestaan uit een ander beest dan op het etiket stond. Negen anderen bevatten méér diersoorten dan aangegeven; deels kan dat liggen aan het gebruik van productie-apparatuur voor verschillende soorten vlees, maar ook valt op dat dat die extra diersoort gewoonlijk goedkoper is. In twee gevallen werd paardenvlees aangetroffen, wat in de VS absoluut verboden is.

bron: Chapman University