Bellengedrag beïnvloedt efficiëntie waterelektrolyse

water-424807_1920

Kennis over het gedrag van waterstofbelletjes tijdens het elektrolyseproces kan helpen bij het optimaliseren van elektrolysers. Onderzoekers van de TU Eindhoven en Nobian kijken naar de kleine schaal om de processen op grote schaal efficiënter te kunnen maken.

Het is niet verbazingwekkend dat de berichten over investeringen in waterstofprojecten elkaar in rap tempo opvolgen. Nog los van de uitdagingen rond Russisch aardgas en de daaruit volgende behoefte aan alternatieven, is waterstof ook gewoon een heel handig molecuul. Het wordt al decennia toegepast om olie te kraken, brandstoffen te ontzwavelen en om kunstmest te produceren. Maar de huidige investeringen hangen met name samen met de nieuwere toepassingen van waterstof: in de chemische industrie, plastic recycling en als energiedrager.

Niels Deen, hoogleraar in de Power & Flow Group (P&F) van de faculteit werktuigbouwkunde van de TU Eindhoven en principal scientist bij het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES), ziet dat vooral deze toepassingen potentie hebben. ‘Voor het tijdelijk opslaan van niet gebruikte wind- of zonne-energie zijn batterijen geschikt, maar chemische opslag in waterstof is aantrekkelijker. Het is goedkoper en langer houdbaar – mits goed opgeslagen in bijvoorbeeld ondergrondse zoutcavernes.’

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk