In Noord-Ierland is een micro-bierbrouwmachine ontwikkeld die je geheel kunt besturen via je iPhone. Via crowdfunding hopen de uitvinders 100.000 pond bij elkaar te krijgen om hun prototype in productie te nemen.

En zo te zien is ze dat nog gelukt ook: op maandag 21 oktober, één dag voor sluiting, hadden 356 deelnemers in totaal 103.391 pond toegezegd.

Volgens de ontwerpers van de ‘Brewbot’ zorgt de app-besturing dat je je als amateurbrouwer kunt concenteren op de receptuur van je bier, in plaats dat je voortdurend naar thermometers en andere nukkige hardware zit te turen.

Aan die hardware ontkom je uiteraard niet, maar bij de Brewbot werken alle kleppen elektrisch. Sensoren controleren zaken als temperatuur en vloeistofniveau, en met behulp van het Arduino-platform ontwikkelde besturingselektronica zorgt dat de waarden op de gewenste niveaus worden gehouden.

De iPhone-app herbergt daarbij de besturingssoftware. Er zit een module in met standaardrecepten die door de gebruiker naar believen kunnen gewijzigd. Daarnaast dient de app als timer die aangeeft wanneer bepaalde ingrediënten handmatig moeten worden toegevoegd, en wanneer het bier klaar zou moeten zijn.

De communicatie tussen iPhone en Brewbot verloopt overigens via Bluetooth, hetgeen inhoudt dat je wél in de buurt moet zijn om waarden af te lezen en commando’s te geven. Inbellen vanaf het andere einde van de wereld gaat (nog) niet.

De bedenkers, zes jonge ontwerpers uit Belfast, hebben inmiddels een prototype klaar met een capaciteit van ruim 20 liter bier. Behalve uit kleppen en sensoren bestaat het uit roestvaststalen kuipen en koperen leidingen. Rond de productieversie is een gelikte omkasting gepland die niet misstaat in een design-interieur.

De heren zijn overigens ook van plan om setjes kleppen, sensoren, elektronica en software los te verkopen aan collega-amateurbrouwers die niet zo’n behoefte hebben aan een nieuwe brouwbot en in plaats daarvan liever hun huidige brouwketels willen moderniseren.

bron: Kickstarter

Onderwerpen