Over een paar jaar blijven babybilletjes droger dan ooit, belooft BASF. Het Duitse concern steekt 500 miljoen euro in een tamelijk ingrijpende ombouw van al zijn fabrieken voor superabsorberend polymeer, zo maakte het zojuist bekend.

De verbetering betreft de invoering van wat BASF ‘Tropfenpolymerisation’ noemt, een proces waaraan zeker tien jaar is gewerkt. . Een mengsel van monomeer, initiator en oplosmiddel wordt via sproeiers verneveld in de reactor, waarbij het de bedoeling is dat de polymerisatie afloopt voordat de druppels onderin belanden.

Zo krijg je dus kleine bolletjes die bij het superabsorberende polymeer nog poreus zijn ook. Het contactoppervlak is dus veel groter dan bij de huidige bereidingswijzen, en de vochtabsorptie verloopt navenant efficiënter.

Het zou overigens ook moeten werken met heel veel andere ‘snelle’radicaalpolymerisaties, zie bijvoorbeeld dit octrooi voor de bereiding van polyvinylpyrrolidon.

De bolletjes moeten vanaf eind 2016 op de markt komen onder de naam Saviva. Het is de bedoeling om de bestaande fabrieken een voor een om te bouwen. Om te beginnen in Europa: bij het persbericht stond een foto van de locatie Antwerpen dus wellicht is die als eerste aan de beurt. Daarna volgen Azië en de VS. In totaal betreft het 590.000 ton per jaar aan productiecapaciteit.

bron: BASF