Weinig slaap bevordert vorming van amyloid-bèta

Te vaak te laat naar bed kan vergaande gevolgen hebben. Zo tonen onderzoekers van Washington University aan dat weinig slaap bij muizen de ontwikkeling van Alzheimer-plaques bevordert en daarmee de kans op de ziekte van Alzheimer vergroot. Het onderzoek werd 27 september online gepubliceerd in Science.

De wetenschappers ontdekten dat de aanmaak van amyloid-bèta afneemt naarmate een muis langer slaapt. Zij deden dit aan de hand van een microdialyse techniek waarmee de inhoud van de vloeistof tussen cellen kan worden geanalyseerd. Deze resultaten worden ondersteund door een onderzoek dat eerder werd uitgevoerd door dezelfde groep. Hier toonden de onderzoekers aan dat een toename in synaptische activiteit amyloid-bèta aanmaak bevordert.

Wanneer een transgeen muizenmodel voor de ziekte van Alzheimer gedurende lange tijd slaap wordt onthouden, ontwikkelde deze significant meer Alzheimer plaques dan muizen die genoeg rustten. Deze plaques ontstaan door opeenhoping van amyloid-bèta en zijn mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling voor de ziekte van Alzheimer.

De onderzoekers extrapoleren de resultaten naar mensen en suggereren daarmee dat slecht slapen de kans op een ziekte als Alzheimer vergroot.

Onderwerpen