Probiotica helpt moeders van babyvet af

Vrouwen die vanaf 3 maanden zwangerschap probiotica krijgen, zijn een jaar na de bevalling vaker van hun buikje af. Dat melden Finse onderzoekers vandaag tijdens een obesitascongres in Amsterdam.

Finse onderzoekers gaven 250 zwangere vrouwen ofwel probiotica en dieetadvies, of een placebo en dieetadvies, of alleen placebo zonder dieetadvies. De vrouwen gebruikten de probiotica of placebo’s vanaf de derde maand zwangerschap tot 6 maanden na de bevalling.

Van de probioticagroep had een jaar na de bevalling 25 procent van de vrouwen nog overgewicht (een BMI groter dan 30). Bij de placebogroep die ook dieetadvies kreeg, was dat 43 procent. Het lichaamsvet maakte echter weinig verschil: 28 procent bij de probioticagroep, en 29 procent bij de placebogroep.

Een probleem met de studie is dat de moeders vóór hun zwangerschap geen probiotica kregen. Dit zou ook de gewichttoename tijdens de zwangerschap kunnen beïnvloeden.

De onderzoekers willen nu ook nagaan wat het effect van de probiotica is op de baby’s. Wellicht zijn die dankzij hun slankere moeders ook beter af.

Bron: European Association for the Study of Obesity

Onderwerpen