In het jaar 2020 moet de overheid 5 miljard euro meer investeren in onderzoek, onderwijs en innovatie dan ze nu van plan is. Anders keert Nederland nóóit terug in de wereldtop van kennis en innovatielanden. Dat is de belangrijkste boodschap van de nieuwe Kennis en Innovatie Agenda die vandaag (30 juni) is gelanceerd door een kleine dertig bezorgde organisaties uit de kenniswereld en het bedrijfsleven, verenigd in de KIA-coalitie.

KIA stond oorspronkelijk voor Kennis Investerings Agenda. De coalitie van onder meer vakbonden (FNV en CNV), werkgeversorganisaties (MKB-NL en VNO-NCW), kennisclubs (KNAW, NWO, Platform Bèta Techniek) en vele anderen ontstond in 2006 als uitvloeisel van het Innovatieplatform. De afgelopen jaren heeft de coalitie jaarlijks de vinger aan de pols van de kenniseconomie gehouden, waarbij de diagnose steeds verontrustender werd.

 

Zoals bekend is het Innovatieplatform inmiddels als een nachtkaars uitgegaan, tegelijk met het kabinet Balkenende-IV. Maar de KIA-coalitie zit niet bij de pakken neer en zet de kruistocht voor Nederland Kennisland zelfstandig voort.

 

“We delen met de politiek de ambitie om Nederland weer terug te brengen in de wereldtop van kennis en innovatielanden. Dat is absoluut noodzakelijk voor Nederland”, aldus KIA-voorzitter Alexander Rinnooy Kan.”In deze lastige financiële en economische situatie vraagt dat het uiterste van alle partijen: ondernemers, onderwijzers, onderzoekers, studenten, bestuurders in de kennissector en overheid.”

 

De Kennis en Innovatie Agenda bevat onder meer een uitgewerkt investeringsplan voor het kabinet Rutte-1. Naast besparingen moet er in die periode tussen de 2 en 3 miljard euro aan publiek geld worden vrijgemaakt, aangevuld met 1 à 2 miljard aan private investeringen. “Een topprestatie is nu eenmaal niet mogelijk met een middelmatige inzet van middelen”, benadrukt Rinnooy Kan.

 

Prioriteiten zijn daarbij: ‘een topdocent voor elke onderwijsdeelnemer’, ‘meer maatwerk in het onderwijs’, ‘een leergieriger cultuur’, ‘sterkere toppen in onderzoek en innovatie’ en ‘meer innovatieve bedrijven’.

 

Rinnooy Kan stelt de overheid daarbij voor om een ‘kennispact’ te sluiten waardoor Nederland zijn plek als toonaangevend kennisland kan heroveren. “Deze Kennis en Innovatie Agenda biedt hiervoor een goed startpunt.”

 

Of Mark Rutte van plan is om hier naar te luisteren, blijft afwachten.

 

bron: KIA

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen