Onderzoekers van de KU Leuven krijgen ruim 2 miljoen euro van het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek om te bestuderen hoe ze larven van de zwarte soldatenvlieg kunnen inzetten bij onder andere afvalscheiding.

Tijdens Entobiota, zoals het onderzoeksproject heet, gaan professor Leen van Campenhout en collega’s de larven gebruiken voor verschillende doeleinden. Ten eerste kijken ze of de zwarte soldaten-larve nuttig is bij de verwerking van overgebleven voedsel uit de supermarkt waarbij, na afvalscheiding, verpakkingsmateriaal en voedselresten achterblijven. Tussen het plastic afval zitten altijd nog wat voedingsresten en andersom. De onderzoekers willen erachter komen of de larven de voedselresten oppeuzelen, maar daarbij wel het plastic laten liggen.

Als dat zo is, kunnen de larven na hun maaltijd veilig in diervoer worden verwerkt. De zwarte soldatenvlieg-larven zijn namelijk populair als eiwitverrijker in visvoer en veevoeder. De toevoeging aan veevoeder is momenteel niet toegestaan in Europa, maar dat verandert vermoedelijk binnenkort. De sector is dus in beweging, aldus professor Leen van Campenhout in het persbericht van de Katholieke Universiteit Leuven. “Insecten hebben zeker een toekomst als één van de alternatieven voor de klassieke eiwitbronnen voor mens en dier. Met ons onderzoek willen we voortrekkers zijn met innovatieve toepassingen voor de larven van de zwarte soldatenvlieg.”

Ten tweede onderzoekt Van Campenhout of ze de larven kan gebruiken bij de ontwikkeling van geneesmiddelen. “Larven hebben een vernuftig immuunsysteem. We gaan kijken hoe zij reageren op bacteriën die ziektes veroorzaken bij de mens. Misschien produceren de larven wel stoffen die we nadien kunnen aanwenden in de farmaceutische sector”, legt Van Campenhout uit in het persbericht.

Entobiota loopt vier jaar en KU Leuven werkt daarbij samen met de Universiteit Antwerpen, Thomas More Kempen en Inagro.