Hoe doet Kim Jong-un dat eigenlijk? Bij eBay en AliExpress hebben ze geen raketten, dus om de nucleaire dreiging enigszins overtuigend te laten lijken, zal hij wel een béétje in R&D moeten investeren.

Misschien hebben ze in Noord-Korea zelfs een bloeiende moleculaire onderzoeksgemeenschap, en horen we er alleen nooit iets van. Maar het lijkt waarschijnlijker dat ze het vooral moeten hebben van bewezen (zenuwgas-)technologie, en een abonnement op Angewandte om bij te blijven.

En hoe gaat Donald Trump het doen? Hij heeft al raketten zat om Pyongyang overtuigend van de kaart te vegen, en Peking erbij als het zo uitkomt. Maar dat is geen excuus om te bezuinigen op onderzoekssubsidies die niets met defensie te maken hebben. De kaalslag bij het Environmental Protection Agency kun je nog zien als een tegemoetkoming aan zakenvriendjes die te lang in fossiele brandstoffen zijn blijven investeren. Maar waarom 18 % weghalen bij de National Institutes of Health?

Als onverbeterlijke optimist houdt Trump vast geen rekening met het risico dat fundamenteel biomedisch onderzoek hem ooit zal moeten redden van de biggest tumor ever. Maar als hij denkt dat zijn land óók genoeg heeft aan Angewandte komt hij van een koude kermis thuis. Moet je opletten hoe dun dat blad wordt als je alle Ameri­kaanse bijdragen wegdenkt.

De soep zal wel niet zo heet worden gegeten. Trumps bezuinigingsvoorstellen moeten nog een Congres passeren dat zich wél zorgen maakt over de eigen gezondheid. Maar het kan geen kwaad alvast te anticiperen op een naderend gat in de markt. Als de VS echt minder gaan investeren in wetenschap, wie schrijft dan straks Ange­wandte vol? De Russen zijn blut, de Brit­ten binnenkort ook, en in China is de onderzoekscultuur er voorlopig nog niet naar.

Blijft over het Europese vasteland, wij dus. Maar dan moeten we niet gaan redeneren dat we de Nobelprijs toch al binnen hebben. Er is ook nog zoiets als een volgende Nobelprijs om in te investeren, en een Trump die we op termijn de rekening kunnen presenteren voor zijn kortzichtigheid. Geachte verkiezingswinnaars, kom maar op met die miljarden.

Onderwerpen