'Het staat momenteel niet vast welke gevolgen siliconenprothesen hebben voor de gezondheid van het lichaam'

enith-breed

Hoe onderzoek je of siliconenborsten op termijn gezondheidsschade veroorzaken? Heel simpel: neem een volkomen willekeurige steekproef van 10.000 vrouwen en breng ze onder narcose. Van tevoren leg je ze uit, dat ze misschien een schijf siliconen onder hun tepel geschoven krijgen, misschien ook niet. De helft van de vrouwen krijgt nu werkelijk de prothese, de andere helft niet - dit op basis van puur toeval, want de twee groepen moeten volstrekt vergelijkbaar zijn.

Zelf mogen de vrouwen na afloop niet weten of ze al dan niet een prothese onder de leden hebben, anders bestaat er een risico op placebo-effecten. Als we heel streng in de leer zijn, mag de chirurg trouwens óók niet weten of de vrouw nepborsten heeft gekregen. In de praktijk zal dat wellicht wat lastig zijn, maar soit. Vervolgens houd je een jaar of vijftien nauwlettend de gezondheid van alle vrouwen in de gaten. Als de vrouwen mét prothesen aanzienlijk meer klachten ontwikkelen dan de vrouwen zonder, weet je vrij zeker dat de nepborsten hiervan de oorzaak zijn. Schrijf een artikel, publiceer het in Nature, klaar.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk