Antibiotica verdienen een andere behandeling

Antobiotica resistentie_EB

Nieuwe antibiotica zijn broodnodig, maar zolang de markt niet verandert, maken veelbelovende ontwikkelingen geen schijn van kans. Investeren in iets wat je hopelijk niet nodig hebt is altijd een tough sell.

Een sluimerende pandemie, zo wordt de toename van het aantal resistentie-infecties wel omschreven. Nu al sterven jaarlijks 700.000 mensen wereldwijd aan de gevolgen van een resistente, voornamelijk bacteriële infectie. Een infectie waartegen geen enkel middel nog werkt. Als we niets doen, loopt dat aantal op tot tien miljoen in 2050, volgens prognoses van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Tegelijkertijd neemt het aantal nieuwe antimicrobiële middelen (dus tegen bacteriën, virussen en schimmels) dat op de markt komt al jaren af. Een vreemde tegenstelling, want de ‘unmet medical need’ waar bedrijven en investeerders in de farma- en biotechindustrie zo graag mee schermen, lijkt evident. Toch zijn er in clinicaltrials.gov, het internationale overzicht van klinische studies, meer dan 80.000 studies te vinden gerelateerd aan kanker tegenover slechts 6.600 studies gericht op (resistente) bacteriële infecties. Waarom blijft de ontwikkeling van nieuwe antibiotica zo mijlenver achter?

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk