Nieuwe synthetische binding wordt sterker onder druk

Fingertrap_shutterstock_klein

Beeld: Shutterstock

Wageningse onderzoekers hebben als eerste ter wereld zogenoemde catch bonds in het lab gemaakt, die sterker worden als je er kracht op zet. Hiervoor kwamen die alleen maar in de natuur voor, staat in Nature Chemistry.

Het begon zoals zoveel dingen, begint Bauke Albada, universitair hoofddocent aan Wageningen University & Research (WUR). Onderzoekers kijken naar de natuur en vinden daar iets bijzonders: in dit geval bindingen die weerstand bieden aan mechanische krachten, de catch bond. Met andere woorden: normaal wordt een binding zwakker of breekt af als je er druk op zet, maar in het geval van de catch bond wordt de binding juist sterker. ‘Dat zie je bijvoorbeeld bij witte bloedcellen in de bloedbaan, die moeten kunnen blijven plakken onder sterke stroming, maar wel vrij kunnen rollen bij trage stroming’, vertelt Albada.

Ondanks dat de catch bond dus al wel bekend is in de natuur, is het nog niemand gelukt om de binding ook echt in het lab te maken – tot nu. ‘Het was aan de nieuwsgierigheid van de wetenschapper om het voor elkaar te krijgen’, zegt Albada met een lach. ‘De meeste papers keken naar dit fenomeen op enkelmolecuulniveau, dus met een atoomkrachtmicroscoop naar één moleculaire interactie. Maar de natuur gebruikt de bindingen multivalent en op macroscopisch niveau, en uiteindelijk bleek dát de sleutel voor het maken van de catch bond.’

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk