Nanocapsule geeft medicijn in hoge concentratie af

Terwijl het inpakken van medicijnen in kleine capsules steeds populairder wordt, om bijvoorbeeld antikankermiddelen ongeschonden op de plaats van werking te brengen, wordt het ook steeds ingewikkelder. Onderzoekers van Penn State University in Philadelphia proberen nu echter nanocapsules te bouwen die universeel bruikbaar zijn en bovendien lang houdbaar.

De capsules bestaan uit kationische en anionische poly-elektrolyten, met daarover een polystyreen nanodeeltjes, die laagje voor laagje op een kernbolletje zijn aangebracht. Aan het einde wordt de kern met geluidstrillingen (sonicatie) verwijderd, waardoor er een holte voor een geneesmiddel overblijft.

De capsules hebben een ontsnappingsluikje dat 5 procent van het oppervlak uitmaakt. Hierdoor kan het geneesmiddel in hoge concentratie op één plek belanden, wat bij chemotherapie van belang is. De rest van de capsule is versterkt met een fluorescente schil, die het transportdeeltje in suspensie houdt.

Volgens de onderzoekers zijn de capsules meerdere malen achtereen te drogen en weer op te lossen, zonder dat ze uit elkaar vallen. Dit zou een groot pluspunt zijn boven de huidige generatie microbolletjes, die gevoeliger zijn voor bederf, schrijven de onderzoekers in Soft Matter.

Bron : Penn State University

Onderwerpen