Stamceltherapie herstelt speekselklieren

Transplantatie van stamcellen in muizen kan speekselkliercellen weer aan het werk helpen, nadat deze zijn beschadigd door bestraling. Dat meldt Isabel Lombaert, die 16 april hoopt te promoveren op dit onderwerp aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Lombaerts behandeling kan een uitkomst zijn voor patiënten met hoofd- of halstumoren. De bestraling beschadigt hun speekselklieren, waardoor proeven of ruiken onmogelijk wordt en de patiënten bovendien sneller infecties aan tandvlees en tanden krijgen.

Het geheim van een goede stamcel zit ‘m in de receptor C-kit, een receptor specifiek voor speekselkliercellen. Toen Lombaert 300 tot 1000 stamcellen met deze receptor erop transplanteerde naar muizen, kwam bij 81 procent de speekselproductie weer op gang, soms zelfs net zo goed als bij gezonde muizen.

Deze methode werkt beter dan stamcellen uit het beenmerg de bloedbaan insturen, wat Lombaert ook probeerde. Deze methode levert weliswaar een betere speekselproductie op, maar dat komt doordat de stamcellen de overgebleven speekselkliercellen weer activeerden via de Granulocyte Colony stimulating Factor (G-CSF).

Bij mensen kun je ook stamcellen uit speekselkliercellen isoleren en opkweken in het lab. Of de cellen ook echt werken, moet nog worden onderzocht.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen/UMCG

Onderwerpen