Internationle chemieconcerns investeren niet genoeg meer in Nederlandse productielocaties om de toekomst daarvan te verzekeren. Om het tij te keren zou de overheid goedkoop Gronings aardgas ter beschikking moeten stellen, suggereert branchevereniging VNCI in een zeldzaam somber persbericht.

De VNCI citeert recente CBS-cijfers die voorspellen dat de investeringen in 2013 22 procent lager uitkomen dan in 2012. En dat terwijl de afgelopen tijd al niet meer dan één miljard euro per jaar werd geïnvesteerd. Slechts de helft van wat volgens de vereniging eigenlijk nodig is om de Nederlandse chemische industrie bij de tijd te houden.

De vereniging wijt het ten dele aan de achterblijvende economische ontwikkeling in Europa. Bedrijven zijn alvast aan het reorganiseren en afschrijven, in de verwachting dat het de komende jaren niet beter wordt.

Maar het komt ook doordat de VS de laatste jaren ineens veel aantrekkelijker zijn geworden om in te investeren. Door uit de hand gelopen schaliegaswinning is daar een overschot aan aardgas ontstaan, en is die grondstof vrijwel gratis beschikbaar voor iedereen die een chemische fabriek wil bouwen om er iets mee te doen.

“Nederland betaalt een veelvoud voor gas in vergelijking met de prijs die de Verenigde Staten betaalt. Dat is een nieuwe werkelijkheid waarmee wij rekening moeten houden”, zo vat VNCI-voorzitter Werner Fuhrmann het samen. Waarop hij suggereert dat Nederland er verkeerd aan doet om de traditionele koppeling tussen olie- en gasprijs in stand te houden: “Hoewel Nederland eigen goedkoop winbaar gas heeft, hebben Nederlandse bedrijven geen toegang tot gas tegen op de wereldmarkt concurrerende prijzen. Daar moeten we een oplossing voor vinden.”

bron: VNCI

Onderwerpen