Kobaltminnend virus laat zich stempelen

Net zoals chips worden batterijen ook steeds kleiner. Een probleem met micro- en nanobatterijen is dat deze minder efficient zijn, omdat er steeds minder material in zit.


Onderzoekers van MIT hebben nu een eigen virus ontworpen dat als microbatterij werkt. De batterij bestaat uit polymethylsiloxaan (PDMS), met daarop een aantal laagjes positief en negatief geladen elektrolyten. Hierboven zit het virus, met negatief geladen aminozuren op zijn jasje. Het virus is een micrometer lange structuur, dat die in een rolletje zit opgevouwen.

De wetenschappers doopten het geheel vervolgens in een kobaltoplossing, waardoor het virus een laagje metaal op zijn jasje kreeg. Daarna stempelden ze het geheel op een platina oppervlak, en pelden ze de PDMS-laag eraf.

Het resultaat: een array van kleine dotjes met de kobaltdeeltjes onderop, de basis van een batterij.
Volgens de wetenschappers zijn zij de eersten die een batterij hebben gestempeld. De methode is simpel, goedkoop en makkelijk reproduceerbaar.


De Nijmeegse bio-organicus prof Jan van Hest vindt het gebruik van virussen overbodig. “Kobaltoxide werkt waarschijnlijk net zo goed.”

Bron: Nature News

Onderwerpen