Virobuster brengt apparatuur op de markt die micro-organismen uitschakelt met uv-licht.

Dat kunnen bijvoorbeeld resistente mrsa-bacteriën zijn zoals die soms in ziekenhuizen voorkomen, maar ook virussen (sars, vogelgriep) zijn hiermee te bestrijden. De apparatuur is onder andere getest in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Twee uv-lampen zijn ondergebracht in een buis van een meter lengte – de steritube. De buis zuigt lucht aan, waarna het uv-licht het DNA van de micro-organismen kapot maakt, waardoor deze zich niet meer kunnen reproduceren. Eén steritube kan per uur vierhonderd m3 lucht zuiveren. De steritubes vormen een aanvulling op bestaande filters – grof filters, absoluut of hepa-filters – om de lucht in operatiekamers schoon te houden. Ze zijn het meest effectief indien ondergebracht in het luchtverversingssysteem. Er is 180 W vermogen nodig om vierhonderd kubieke meter lucht te zuiveren. In ruimten zonder luchtrecirculatie zijn ze minder effectief.

Het gebruikte uv-licht heeft een golflengte van 253,7 nanometer. Dit uv-c wordt ook gebruikt voor het steriliseren van water. Zonnebanken werken met een golflengte van 350 nm (uv-a).

Er zijn concurrerende technieken om micro-organismen uit te schakelen, maar die kennen ook nadelen. Op ozon gebaseerde technieken hebben als nadeel dat ze niet mogen worden gebruikt in nabijheid van mensen. Met chemische stoffen geïmpregneerde filters raken snel vervuild.

Onderwerpen