Hoogleraren: we zijn te vaag, te saai en te middelmatig

De Universiteit Twente is ‘onduidelijk, onopvallend, niet onderscheidend, te algemeen en saai’. De kwaliteit van het onderwijs is goed noch slecht, en bovendien dalende. Om tegen de buitenlandse concurrentie op te kunnen moet de universiteit zich veel duidelijker profileren, harde keuzes maken en sterkere partners zoeken. Dat stelt een denktank van vijf UT-hoogleraren in een keihard rapport dat zij dinsdag tijdens een senaatszitting aan de hooggeleerde collegae heeft gepresenteerd.

De denktank, onder voorzitterschap van gedragswetenschapper Hubert Coonen, werd begin dit jaar ingesteld door het College van Bestuur. Naast Coonen hebben nanotechnoloog Dave Blank, informaticus Pieter Hartel, procestechnoloog Wim van Swaaij en bedrijfskundige Marc Wouters er zitting in.

De opdracht luidde om aan de hand van gesprekken na te gaan wat ‘stakeholders’ nu precies vinden van de UT. Dit omdat er kennelijk een gevoel heerst dat de universiteit dreigt af te glijden.

De conclusies liegen er inderdaad niet om. De denktank constateert dat de kwaliteit van het onderwijs daalt, dat de UT zakt in de meeste rankings, dat de studentenaantallen alleen op peil blijven door het aantrekken van Duitsers, en dat de universiteit te klein is om zes onderzoeksinstituten tegelijk aan de top te houden.

Gesuggereerd wordt dat de UT moet kiezen tussen researchuniversiteit of regionale onderwijsinstelling, tussen puur techniek of een combinatie van techniek en maatschappij, en tussen verschillende mogelijke zwartepunten.

bron: UT Nieuws

Onderwerpen