In Duitsland wordt gewerkt aan een vervormbare spiegel voor laserbundels. Raakt hij uit focus dooe de hitte van de laser dan stelt hij zichzelf automatisch bij, meldt het Fraunhofer-Institut für Angewandte Optik und Feinmechanik IOF in Jena.

Tot nu toe heeft men vooral geprobeerd om spiegels te maken die door de hitte helemaal niet vervormen, maar dat lukt maar tot op zekere hoogte.

De ‘Freiformoptik’ uit Jena bestaat uit een koperlaagje op een drager van keramiek. Achter het koper zitten hittesensoren en gloeidraadjes. Wanneer de laserbundel een deel van het koper sterker opwarmt dan de rest, pikken de sensoren dat op en schakelen selectief de verwarming in. Zo wordt gecompenseerd voor de vervorming die optreedt door ongelijkmatige uitzetting.

Achterop het keramiek zit bovendien een piëzo-elektrische laag waarmee je de complete spiegel actief kunt vervormen om hem helemaal scherp te krijgen.

Een prototype is volgende week te zien op de vakbeurs Optatec in Frankfurt. Helemaal perfect werkt het nog niet: je moet hem met de hand scherpstellen. Maar verdere automatisering zou niet de grootste horde van het project moeten zijn.

Het persbericht besluit met een érg futuristische toepassing: een laser die vanaf de grond ruimtepuin uit het luchtledige schiet wanneer het een satelliet dreigt te raken. De instelbare spiegel zou daarbij moeten zorgen dat je nauwkeuriger kunt mikken, door de turbulentie van de atmosfeer heen.

bron: Fraunhofer-Gesellschaft

Onderwerpen