Zure tumoren in beeld gebracht

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat kankercellen soda (natrium bicarbonaat) om kunnen zetten in CO2. Hiermee kun je kankercellen in een vroeg stadium in de kijker krijgen.

Eerder was al bekend dat kankercellen een lagere pH hadden dan gezonde cellen, maar tot nu toe was er nog geen manier om dat ook te meten.

De onderzoekers van het onderzoeksinstituut Cancer Research UK behandelen het bicarbonaat met dynamic nuclear polarization, zodat kleinere hoeveelheden waterstofcarbonaat zichtbaar worden.

Bij deze techniek wordt het 13-C gelabelde carbonaat afgekoeld tot 1 K, en komt er een radicaal bij. De polarisatie van de elektronspin van het radicaal wordt vervolgens overgedragen op de koolstof, waarna het monster weer wordt opgewarmd.

Hierna injecteerden de onderzoekers het bicarbonaat in lymfekliertumoren bij muizen, en scanden ze deze muizen met een MRI-apparaat. De tumoren waren prima in beeld te brengen, schrijven de onderzoekers deze week in Nature.

Voordeel is dat je bicarbonaat in grote hoeveelheden bij patiënten kunt toedienen zonder enge bijwerkingen. Ook bij ischemie en ontstekingsreacties kan bicarbonaat een handige detectiemethode zijn.


Bron: BBC/Nature

Onderwerpen