In de VS is octrooi aangevraagd op een fermentatieproces dat cellulose rechtstreeks omzet in biobutanol. De ontdekkers willen het inzetten om biobrandstof te maken van oude kranten, meldt Tulane University in New Orleans.

Het proces berust op een bacteriestam genaamd TU-103. David Mullin en postdoc Harshad Velankar isoleerden hem uit dierlijke mest. Het is niet de eerste bacteriestam die cellulose in butanol (of eigenlijk een mengsel van ethanol, butanol en aceton) omzet. Maar het is wel de eerste die dat ook kan in aanwezigheid van zuurstof.

Eerdere butanolproducerende bacteriën functioneerden alleen in een volledig zuurstofloze omgeving, wat de productie-apparatuur meteen een stuk ingewikkelder en duurder maakte.

Biobutanol geldt als een prima vervanger voor benzine: het gebruik leidt tot veel minder technische complicaties dan we van bio-ethanol gewend zijn.

De fermetatie is voorlopig alleen in het lab uitgetest. Op het plaatselijke dagblad, de Times-Picayune, lijkt de bacterie alvast prima te gedijen.

De universiteit zoekt nu commerciële partners die geld willen steken in de opschaling.

bron: Tulane University

Onderwerpen