Harvard-wetenschappers vullen zakken

Drie prominente psychiaters van Harvard Medical School hebben zich vorstelijk laten betalen door medicijnproducenten, zonder dat aan de universiteit en/of de overheid te melden. Dat heeft een commissie onder leiding van senator Charles Grassley boven water gekregen.

Belangrijkste beschuldigde is de wereldberoemde kinderpsychiater Joseph Biederman. Zijn onderzoek leidde er toe dat bij kinderen naar schatting 40 keer vaker dan vroeger een bipolaire stoornis wordt gediagnostiseerd. Het gevolg was uiteraard ook dat het aantal receptjes voor krachtige antipsychotica (lees: kalmerende middelen) explodeerde.

Diezelfde Biederman blijkt tussen 2000 en 2007 minstens 1,6 miljoen dollar te hebben verdiend aan advieswerk voor farmaconcerns, zo concludeert Grassley uit de financiële administratie van die bedrijven.

Een andere Harvard-psychiater, Timothy Wilens, ving eveneens 1,6 miljoen. Een derde, Thomas Spencer, bleef op een miljoen steken. Alledrie schijnen ze inmiddels te hebben moeten toegeven dat hun aangiftes niet klopten.

De universiteit overweegt disciplinaire maatregelen. De federale overheid, die een deel van het onderzoek van de heren betaalt, trouwens ook.

bron: New York Times, The Independent

Onderwerpen