Europese rechters tikken Britten op de vingers

De politie mag geen DNA-monsters bewaren van mensen die ooit verdacht zijn geweest maar uiteindelijk niet zijn veroordeeld. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaald in een zaak die twee gedupeerde Britten hadden aangespannen tegen hun overheid.

Mensenrechtenorganisaties hebben het vonnis met gejuich begroet. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken bestudeert nog of het er op de een of andere manier onderuit kan komen.

In Engeland en Wales is het al een paar jaar de gewoonte om DNA te bewaren van iedereen die wordt gearresteerd op verdenking van een misdrijf. Zelfs als een verdachte onschuldig blijkt te zijn is het handig om zijn DNA alvast te hebben voor het geval hij ooit écht in de fout gaat, zo luidt de redenering. De databank van de politie bevat inmiddels DNA van 4,5 miljoen mensen, waarvan een op de vijf een blanco strafblad heeft.

De klagers behoren tot die laatste groep. De een werd vrijgesproken van een poging tot beroving, de ander werd aangeklaagd wegens mishandeling maar de aanklacht werd later ingetrokken. De politie van South Yorkshire weigerde echter DNA en vingerafdrukken uit de databank te halen.

Het Britse Hogerhuis gaf de klagers ongelijk, maar het hof in Straatsburg denkt daar heel anders over. De 17 rechters stellen unaniem dat het bewaren van DNA van onschuldigen in strijd is met artikel 8 van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat de privacy garandeert.

Ze oordelen tevens, in opvallend felle bewoordingen, dat het bewaren van de gegevens niet kan worden beschouwd als noodzakelijk in een democratische samenleving, dat de balans tussen conflicterende publieke en private belangen hiermee wordt verstoord en dat de Britse regering over elke acceptabele schreef is gegaan.

bron: BBC News

Onderwerpen